Optrekkend vocht bestrijden

Optrekkend vocht is één van de grootste veroorzakers van vochtproblemen in België. Tref jij vocht aan aan de onderkant van je muren en langs de randen van je vloer dan is de kans groot dat dit optrekkend vocht betreft. Je zal zien dat je verf gaat bladderen, je pleister en behang laten los, er ontstaan vlekken onderaan de muur eventueel met aanslag en er is een kans dat er schimmel ontstaat als je het vocht te lang laat zitten. Gelukkig ben je niet de enige die hier problemen mee heeft en is er een premie beschikbaar waarmee je financiële steun van de overheid kunt ontvangen. Maar waar komt optrekkend vocht vandaag en wat kun je eraan doen? 

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht is grondwater dat door je muren wordt opgezogen. Als jij dit tegenkomt dan is je huis waarschijnlijk al wat ouder en staan de muren of fundering direct in contact met de grond. Nieuwbouwwoningen worden voorzien van een waterkering, maar dit wordt pas sinds een paar decennia standaard gedaan. In woningen zonder een waterkering zal je merken dat de muren werken als een spons, dat het water steeds verder omhoog wordt gezogen omdat het nergens anders naartoe kan en dat dit uiteindelijk zichtbaar wordt in het woongedeelte.

Optrekkend vocht en de gezondheid

Optrekkend vocht is erg slecht voor je gezondheid. Allereerst kan er aanslag tegen de muren ontstaan omdat het grondwater bepaalde zouten en mineralen bevat. Ook kunnen er schimmels en in het ergste geval zwammen ontstaan omdat de muren niet kunnen drogen. Deze zullen er allen voor zorgen dat je bepaalde gezondheidsproblemen gaat voelen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsproblemen en kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid en braken en duizeligheid. Mensen met astma, allergieën, reuma en artritis zullen hier meer last van kunnen krijgen als ze voor een lange tijd bij jou binnen zijn. Omdat deze symptomen geleidelijk erger worden zal je ze in eerste instantie misschien niet eens merken.

Wat kun je doen?

Uiteraard is het niet goed om dit vocht te laten zitten. Je zet je eigen gezondheid, de gezondheid van anderen en de gezondheid van je woning op het spel. In het geval van optrekkend vocht heb je een drietal mogelijkheden:

  • Ventilatie: het allereerste wat je doet is er zorg voor te dragen dat de lucht in je woning en de lucht rondom de natte muren goed kan circuleren. Je geeft ze dan alvast de kans om wat uit te drogen en eventueel kan het water dan al wat zakken. Ook lever je jezelf dan gezondere lucht aan. Het probleem los je er echter niet mee op, je vermindert de symptomen en beperkt de schade.
  • Injecteren van de muren: nadat je de ventilatie hebt bevorderd heb je twee keuzes. Eén hiervan is het injecteren van je muren. Een vochtbestrijdingsbedrijf komt dan langs om horizontaal een aantal gaten in je muren te boren en deze te vullen met een gel die water afstoot. Deze gel zet ter plekke uit en trekt diep de muren in zodat het een barrière vormt tussen het grondwater en de rest van de muur. De werking van de gel kan naar verloop van tijd afnemen, dus het is mogelijk dat je de behandeling zal moeten herhalen op den duur. Daar staat tegenover dat de werkzaamheden snel kunnen worden afgerond en dat de overlast binnen minimaal is.
  • Een onderkapping: een ingrijpendere maar permanente oplossing is het laten aanbrengen van een onderkapping. Er wordt dan langs de basis van de muren horizontaal een rij stenen verwijderd. Hierop wordt een waterafstotend membraan geplaatst en de stenen worden teruggezet. Je laat als het ware alsnog een waterkering aanbrengen.

De kosten

De prijs voor beide behandelingen is nagenoeg gelijk en begint bij zo’n €100 per vierkante meter. Gemiddeld zal je vaak wat meer betalen, omdat situaties en bedrijven verschillen. Vergeet niet voordat je een vochtbestrijder inschakelt om te controleren of je in aanmerking komt voor een premie. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, zoals je inkomen en de leeftijd van je woning. Ook het type behandeling dat je kiest kan hier invloed op hebben dus wees hiervan op de hoogte. De onderstaande tabel vertelt je de prijzen voor de twee behandelingen, inclusief btw, arbeidsloon en materialen.

Soort vochtprobleem Mogelijke oplossingen Prijs per eenheid
Optrekkend vocht Onderkapping

Injectie van de muren

€125 per strekkende meter

€130 per strekkende meter

Het herstel

Nadat de werkzaamheden zijn afgerond zal je kunnen beginnen met het plannen van het herstellen van de schade. Soms is dit simpel te doen door een likje verf of een nieuw behang, maar in andere gevallen is er meer aan de hand. Schimmels en zwammen kunnen zo hardnekkig zijn dat je hier een professionele bestrijder voor moet inschakelen. Hetzelfde geldt voor ongedierte dat besluit te blijven ook nadat het vocht is opgedroogd. Andere herstelwerkzaamheden waar je mee te maken kunt krijgen is het vervangen van rottend hout, het plaatsen van een nieuwe vloer en het aanbrengen van een nieuwe laag pleister op de muren. Het is dus altijd beter om bij het constateren van vocht direct je ventilatie te verbeteren en een vochtbestrijdingsexpert in te schakelen.

Vergelijk offertes

Deze expert kun je gemakkelijk vinden als je gebruik maakt van onze vergelijkingstool. Deze service is gratis en vrijblijvend maar kan je snel een idee geven van de kosten waarmee je te maken kunt krijgen in jouw situatie. Vul daarom je gegevens in en ontvang snel een aantal offertes van betrouwbare experts uit jouw regio.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …