Schimmel op de muur

Wanneer u te maken heeft met schimmel op de muur is dat uiteraard een zeer vervelend probleem. Dat is zo omwille van verschillende redenen. In eerste instantie zorgt het verschijnen van schimmel op de muur er namelijk voor dat de uitstraling van de ruimte wordt aangetast. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk ook zo dat een schimmel een bepaald gevaar voor de gezondheid van de inwoners met zich meebrengt. Op deze pagina vertellen we u daarom niet alleen graag hoe u schimmel op de muur kunt voorkomen, maar ook wat u er aan kunt doen wanneer het eigenlijk al te laat is.

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Hoe ontstaat schimmel op de muur?

In principe kan een schimmel op de muur overal in huis ontstaan. Toch steken ze het vaakst de kop op in ruimtes die standaard vrij vochtig zijn. Een bekend voorbeeld op dit vlak is de badkamer of de keuken. Schimmel die verschijnt op de muren kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij onder meer aan een slechte ventilatie, maar wat ook te denken van een tekort aan zonlicht? In principe kan schimmel op de muur door drie verschillende soorten vocht verschijnen, namelijk:

  • Condensatievocht
  • Opstijgend vocht
  • Doorslaand vocht

Het goede nieuws is dat alle drie de bovenstaande vochtproblemen in principe zeer eenvoudig kunnen worden verholpen. Bij condensatievocht moet er bijvoorbeeld gewoon een goede ventilatie worden gerealiseerd terwijl voor opstijgend vocht een vochtwerend middel in de muur kan worden geïnjecteerd. Is er sprake van doorslaand vocht? In dat geval moet er worden geïmpregneerd. Hoe dan ook zorgt het bestaan van deze oplossingen er niet alleen voor dat het huidige vochtprobleem dat de schimmel veroorzaakt kan worden aangepakt, daarnaast voorkomen ze ook het ontstaan van nieuwe schimmels.

Hoe schimmel op muur voorkomen?

Het gewoon verwijderen van schimmel op de muur heeft in principe weinig tot helemaal geen zin. Uiteraard ziet de muur in kwestie er dan even terug wat mooier uit, maar de kern van het probleem wordt niet aangepakt. Een eerste (voorzorgs)maatregel welke u moet nemen om schimmel te gaan is terug te vinden in het feit dat er een goede ventilatie moet worden voorzien in huis. Alleen op deze manier is het namelijk mogelijk om de vochtige lucht in de woning af te kunnen voeren en kan de kans op schimmelvorming structureel worden verlaagd.

Wanneer bovenstaande geen voldoende oplossing biedt is het de moeite waard om een luchtontvochtiger in uw huis neer te zetten. Dit toestel heeft als doel om er voor te zorgen dat de luchtvochtigheid in de kamer daalt waardoor het risico op het ontstaan van nieuwe schimmel aan de muur structureel kan worden ingeperkt. Een investering in een luchtontvochtiger hoeft u niet veel geld te kosten, in tegendeel. Toch kan het u behoorlijk wat overlast besparen.

Bovenstaande twee oplossingen zullen uiteraard niet altijd de oplossing vormen. Wanneer er sprake is van doorslaand of opstijgend vocht zijn er namelijk iets meer ingrijpende oplossingen vereist. Wanneer er sprake is van opstijgend vocht zal er bijvoorbeeld een injectie in de muur gegeven moeten worden. Tijdens het injecteren wordt er een vochtwerend middel in de muur aangebracht waardoor de muren het grondwater niet meer absorberen. In principe moet dit een structurele oplossing vormen voor de schimmel op uw muur die wordt veroorzaakt door opstijgend vocht.

Is er sprake van doorslaand vocht? In dat geval dient de muur geïmpregneerd te worden. In dit geval wordt er een onzichtbare laag aangebracht welke voorkomt dat het vocht tot in de gevel kan doordringen. Let wel, om echt efficiënt te zijn is het noodzakelijk dat eerst eventuele afwijkingen of mogelijke schade aan de buitenmuur wordt hersteld. Het gewoon impregneren van een beschadigde gevel heeft dan ook eigenlijk geen enkele zin.

Hoe schimmel op muur verwijderen?

Ondertussen mag het wel duidelijk zijn welke (preventieve) maatregelen u kunt nemen tegen het verschijnen van schimmel als gevolg van een vochtprobleem, maar hoe kunt u een bestaande schimmel verwijderen? Veel mensen laten dit gewoon even zo omdat ze denken dat het uitsluitend de uitstraling van de muur aantast. Dat is op zich natuurlijk reeds erg vervelend, maar er is meer. Wist u namelijk ook dat een schimmel absoluut nefast kan zijn voor de gezondheid in huis?

Het verwijderen van schimmel op de muur doet u bij voorkeur dan ook het liefst van allemaal zo snel mogelijk. Let op, het wordt aangeraden om bij het verwijderen van de schimmel op uw muur gebruik te maken van niet alleen een mondkapje, maar ook handschoenen. Er bestaan vandaag de dag in totaal drie verschillende mogelijkheden om schimmel op muur te verwijderen. We hebben ze alle drie even uitgebreid voor u op een rijtje gezet:

 

  1. De eenvoudigste oplossing is het maken van een oplossing bestaande uit soda en water. In principe wordt het aangeraden om gebruik te maken van zo’n 6 gram soda per liter water. Deze oplossing moet het mogelijk maken om niet hardnekkige schimmel in een handomdraai te verwijderen.
  2. Moet u vaststellen dat het schimmelprobleem toch een stuk hardnekkiger is en bovenstaande oplossing bijgevolg geen uitweg biedt? In dat geval kunt u er ook voor kiezen om gebruik te maken van bleekwater. Neem ongeveer 250 ml bleekwater en los ze op in een emmer. Breng de verkregen oplossing vervolgens aan op de schimmels en laat ze een nacht inwerken. Het is perfect mogelijk dat deze behandeling niet meteen effect heeft en u ze bijgevolg een aantal keer dient te herhalen.
  3. Er zijn in de handel vandaag de dag tot slot ook verschillende, specifieke middelen verkrijgbaar om schimmel op uw muur mee te lijf te gaan. U dient er wel rekening mee te houden dat u bij het gebruik van dergelijke producten goed de gebruiksaanwijzing moet controleren. Bovendien is ook het toepassen van een goede ventilatie veelal een absolute vereiste.

Opgepast voor zwarte schimmel op de muur!

Er bestaan tegenwoordig verschillende soorten schimmels die op de muur kunnen opduiken. Ook zwarte schimmel komt tegenwoordig bijzonder vaak voor. Het betreft hier een giftige schimmelsoort die zeer vervelende gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de mens. Zo kan ze niet alleen vermoeidheid, maar ook misselijkheid en zelfs irritatie van de luchtwegen veroorzaken. Hier snel tegenop treden is dan ook altijd een must.

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …