Verbouwen of vocht bestrijden?

Verbouwen of vocht bestrijden? Het is een vraag die veel mensen zich stellen. Het antwoord op deze vraag is echter niet eenzijdig te geven. Dit komt omdat zeer veel afhankelijk is van de situatie in kwestie. In welke staat verkeerd het huis bijvoorbeeld precies? Is er sprake van een ernstig vochtprobleem welke zich op meerdere plaatsen in huis heeft gemanifesteerd of valt ze in principe vrij eenvoudig te verhelpen, bijvoorbeeld door het toepassen van een (verbeterde) ventilatie? In elk geval vertellen wij u op deze pagina graag waar u allemaal rekening mee dient te houden en wanneer verbouwen of respectievelijk vocht bestrijden nu precies het interessantst is.

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Verbouwen en vocht bestrijden gaan vaak hand in hand

In eerste instantie willen we het even hebben over de wisselwerking tussen verbouwen enerzijds en vocht bestrijden anderzijds. Het één hoeft het ander namelijk absoluut niet uit te sluiten, in tegendeel. In de praktijk is het zelfs zo dat er in sommige situaties eerst een kleine renovatie of verbouwing nodig is vooraleer een bepaalde vorm van vochtbestrijding kan worden toegepast. Een bekend voorbeeld op dit vlak is de situatie waarin er een oplossing moet worden gezocht voor het verhelpen van doorslaand vocht. In principe valt dit probleem eenvoudig te verhelpen, maar dan wel enkel en alleen wanneer de omstandigheden zich daar ook daadwerkelijk toe lenen. Veel mensen zien dit echter over het hoofd waardoor ze op het einde van de rit heel wat extra, nutteloze kosten dienen te maken.

Vooraleer er een halt kan worden toegeroepen aan doorslaand vocht is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat de gevel in een goede staat moet verkeren. In het merendeel van de gevallen is dat niet zo waardoor het vocht zich bijvoorbeeld via de voegen of de stenen zich een weg naar binnen kan banen. Vooraleer een impregneerlaag aan te brengen is het wat dat betreft dan ook belangrijk om eerst een renovatie van de gevel door te voeren. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om een compleet nieuwe gevelbekleding aan te brengen. Let wel, in het laatste geval dient u voor het uitvoeren van deze verbouwingen eerst goedkeuring te vragen bij de stad of gemeente waarin u woont.

Pas op het ogenblik dat de verbouwing of renovatie van de gevel volledig is afgewerkt en er dus met andere woorden geen sprake meer is van ook maar enige schade is de tijd gekomen om de impregneerlaag aan te brengen. Deze onzichtbare beschermingslaag aanbrengen op een beschadigde gevel heeft in de praktijk werkelijk geen enkele zin.

Keuze tussen verbouwen en vocht bestrijden bij optrekkend vocht

Voor het verhelpen van een vochtprobleem dat wordt veroorzaakt door doorslaand vocht kan er dus aanspraak worden gemaakt op een oplossing die bestaat uit enerzijds een stukje verbouwen en anderzijds een stuk vocht bestrijden. Dit zorgt voor een uitstekende en bovendien zeer interessante wisselwerking. Dat geldt niet voor het geval u te maken heeft met optrekkend vocht. In deze situatie zult u wel degelijk een keuze moeten maken tussen ofwel een oplossing op vlak van vochtbestrijding enerzijds ofwel een oplossing op vlak van verbouwing anderzijds. Het betreft hier namelijk:

  • Het injecteren van de muren
  • Het onderkappen van de muren en de plaatsing van een waterkering

Indien u er voor kiest om de muren te injecteren kunt u stil blijven staan bij een gemiddeld prijskaartje van zo’n 100 à 110 euro per lopende meter. In dit geval worden er verschillende gaten in de muren geboord waar vervolgens een chemisch, vochtwerend middel in wordt gespoten. Dit middel moet er uiteindelijk voor zorgen dat het grondvocht niet langer door de muur of muren in kwestie kan worden geabsorbeerd. Deze oplossing op vlak van vocht bestrijden is razend populair onder mensen die te maken hebben met een vochtprobleem die wordt veroorzaakt door optrekkend vocht.

Toch bestaat er nog een tweede oplossing. Wanneer u toch van plan bent om een (grootschalige) verbouwing of renovatie van uw huis te doen is het namelijk misschien wel aan te raden om er voor te kiezen om de muren van uw huis te onderkappen. Op deze manier vindt er als het ware een oplifting plaats van de constructie waardoor er ruimte vrijkomt voor het voorzien van een waterkering. Daar waar het injecteren van de muren immers slechts een tijdelijke oplossing is geldt dat niet voor de realisatie van een waterkering. Uw woning zal op deze manier dan ook blijvend worden beschermd tegen optrekkend vocht.

Wat wanneer er sprake is van een lek in huis?

Een zeer ernstig vochtprobleem dat vrij vaak voorkomt in huis wordt veroorzaakt door een lek in één of meerdere waterleidingen. Dit probleem is zeer vervelend, niet in het minst omdat de plaats waar het vocht zich toont lang niet altijd gelijk moet zijn aan de locatie waar de oorzaak van het vochtprobleem is terug te vinden. In de praktijk zal er daarom in het merendeel van de gevallen voor moeten worden gekozen om een zogenaamde lekdetectie uit te voeren. Voor het laten uitvoeren van een dergelijke lekdetectie kan er al snel een kostprijs worden aangerekend die ergens rond de 400 euro is gelegen.

Op het ogenblik dat is vastgesteld dat het vochtprobleem in uw woning wordt veroorzaakt door een beschadigde waterleiding begint het pas echt. Waar is de leiding namelijk precies terug te vinden in uw woning en hoe vlot bereikbaar is ze? Dit laatste vormt niet zelden een structureel probleem waardoor er bijvoorbeeld voor moet worden gekozen om een deel van de vloer of de muur uit te breken. Het type vloer, maar ook de oppervlakte die moet worden uitgebroken zullen op dit vlak bepalend zijn voor de uiteindelijke kosten die in rekening worden gebracht. In de praktijk is dit één van de meest typische voorbeelden van een vochtprobleem waarbij er haast altijd een kleine verbouwing is vereist vooraleer ze kan worden opgelost.

Onderzoek de beste oplossing voor uw vochtprobleem

Of u er nu uiteindelijk voor zult kiezen om uw vochtprobleem te verhelpen door het toepassen van vochtbestrijding of door het (deels) verbouwen van uw woning is zoals reeds aangegeven sterk afhankelijk van situatie tot situatie. Wanneer u hier zelf geen keuze in kunt maken is het altijd de moeite waard om hierover even contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf. Op deze manier voorkomt u dat u onverhoopt de foute keuze maakt en zo wordt geconfronteerd met vervelende, extra kosten.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …