Vochtbestrijding kosten per m2

Kostprijs per vierkante meter

Helaas betekent het als je vocht aantreft in je woning vaak dat er een groter probleem aan ten grondslag ligt. Dit kan bijvoorbeeld een gevel zijn die gebreken begint te vertonen, oude muren zonder onderkapping die het grondwater opzuigen of koudebruggen omdat je isolatiemateriaal is verzakt. Vocht in de woning kan vele gevolgen hebben, zoals het ontstaan van schimmels en zwammen, het aantrekken van ongedierte, het rotten van hout en het kromtrekken van de vloer. Veel mensen willen hier dan ook graag direct wat aan doen en vragen zich af wat de kosten hiervoor zijn. Hier lees je over de kosten van vochtbestrijding per vierkante meter. 

De kosten per vierkante meter

Vochtbestrijding kun je laten uitvoeren door middel van een groot aantal methoden. De methode is afhankelijk van waar het vocht vandaan komt. Er zijn namelijk verscheidene redenen waarom er vocht in je woning aanwezig kan zijn en deze hebben allen een andere herkomst. Wat betreft vocht is het belangrijk het probleem bij de wortels aan te pakken en dat betekent direct bij de bron. Daarom wordt vochtbestrijding soms per vierkante meter verrekend, maar in andere gevallen worden er andere eenheden gehanteerd. Het onderstaande overzicht geeft je een idee van de kosten voor vochtbestrijding, per soort vochtprobleem en per behandelingsmethode. De bedragen zijn inclusief btw, arbeidsloon en materialen.

Soort vochtprobleem Mogelijke oplossingen Prijs per eenheid
Doorslaand vocht Gevel verven

Gevel opnieuw bekleden

Gevel impregneren

Gevel renoveren

€20 per vierkante meter

€75 per vierkante meter

€10 per vierkante meter

€50 per vierkante meter

Optrekkend vocht Onderkapping

Injectie van de muren

€125 per strekkende meter

€130 per strekkende meter

Condensatievocht Ramen openzetten

Ventilatieroosters plaatsen

Ventilatiesysteem plaatsen

Gratis

€40 per stuk

€3000 per systeem

Koudebruggen Na isoleren

Opnieuw isoleren

€15 – €30 per vierkante meter

€15 – €30 per vierkante meter

Lekkende leiding Leiding vervangen €40 – €600 per leiding
Bouwvocht Woning ventileren

Bouwontvochter

Gratis

€200 voor een ontvochtiger

Wat is doorslaand vocht?

Doorslaand vocht ontstaat op de binnenmuren op willekeurige hoogte. Het is een gevolg van een gaatje in de gevel, waarbij slecht weer water naar binnen kan komen. Het kan dus zowel op de begane grond als op een verdieping ontstaan en het zal erger worden als het buiten nat is. Doorslaand vocht kan alleen worden behandeld door de problemen met de gevel aan te pakken. Soms is impregneren dan voldoende maar meestal zijn er ook reparaties nodig.

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht heeft zijn oorsprong in het grondwater en oudere woningen hebben hier nogal eens last van. De muren zuigen het grondwater op als een spons waardoor het steeds verder omhoog trekt, het leefgedeelte in. Je herkent dit doordat het aan de onderkant van de muur ontstaat. Optrekkend vocht is in moderne woningen niet aanwezig omdat die al zijn voorzien van een onderkapping. Het kan worden opgelost door de muren te laten injecteren met een vochtafstotende gel of door alsnog een onderkapping te laten plaatsen. 

Wat is condensatievocht?

Condensatievocht is eigenlijk het gemakkelijkst op te lossen probleem, omdat dit vocht is dat uit de lucht afkomstig is en geen uitweg kan vinden. Het strijkt dan neer op de koude oppervlakten, zoals de muren en de ramen en het wordt erger als je aan het koken bent of hebt gedoucht. Je lost problemen met condensatievocht vrij gemakkelijk op door de ventilatie in en onder je woning te verbeteren.

Wat zijn koudebruggen?

Koudebruggen ontstaan als je isolatie niet goed is aangelegd, verzakt of verzwakt is of wanneer je spouw spouwhaken bevat. Er is dan een onderbreking in het isolatiemateriaal aanwezig wat een klein stukje koude muur als gevolg heeft. Tussen het isolatiemateriaal ontstaat dan condens en ook binnenshuis kan op dit stukje muur water neerstrijken. Koudebruggen los je op door je muren opnieuw te laten isoleren of door ze na te laten isoleren. 

Wat is een lekkende leiding?

Soms blijven lekkende leidingen jaren onopgemerkt, vooral als deze verborgen zijn in de muur of onder de vloer en als ze maar een klein beetje lekken. Toch kunnen ze grote schade aanrichten, vooral als de muren of de vloer niet goed kunnen ademen en het vocht niet goed kan opdrogen. Lekkende leidingen worden geconstateerd met speciale meetapparaten of door een camera naar binnen te brengen. Het grootste probleem is vaak het vinden van het lek, daarna is de reparatie van de leiding vrij simpel. 

Wat is bouwvocht?

Iedere nieuwbouwwoning die is opgeleverd bevat vocht. Dit is vocht dat is gebruikt tijdens het bouwen, bijvoorbeeld om cement mee te mixen. Een nieuwbouwwoning kan wel 3000 tot 5000 liter vocht bevatten dat moet drogen en de woning moet verlagen. Dit kun je doen door te zorgen voor een goede ventilatie, maar je kunt ook een ontvochtiger aanschaffen of huren om het proces te versnellen. Je kunt de muren van nieuwbouwwoningen dus ook het eerste jaar niet schilderen of behangen.

Vergelijk offertes

Wil je weten hoeveel de verschillende vochtbestrijdingsbedrijven uit jouw buurt vragen voor het oplossen van je vochtprobleem? Wij kunnen je helpen aan een aantal offertes als je onze vergelijkingstool gebruikt. Je ontvangt deze informatie snel zodat je direct kunt beginnen met het inplannen van jouw vochtbestrijding.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …