Vochtbestrijding oud huis

Oude woningen hebben vaak veel karakter en charme. Als je daar binnenkomt voel je de warme en historische sfeer. Er zijn dan ook veel mensen die oude woningen prefereren en niet de voorkeur geven aan nieuwbouw. Wat vaak wel het geval is met oudere woningen is dat je daar meer problemen mee ervaart, simpelweg omdat bepaalde onderdelen zijn verouderd. Eén van de dingen waar oude huizen zeer gevoelig voor zijn is vocht. In oudere woningen zal er dan dus ook vaak aandacht besteedt moeten worden aan vochtbestrijding.

Oudere woningen en vocht

Vocht kan op verschillende manieren je woning binnenkomen. Zo is er vocht uit de grond, vocht uit de lucht en vocht uit neerslag. Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk dat er een leiding gesprongen is. Wat veel mensen ook niet weten is dat isolatie aanzienlijke vochtproblemen kan veroorzaken in oudere woningen. Hier vind je een lijstje van de meest voorkomende vochtproblemen in oude woningen en de kosten om deze te verhelpen.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is in België het grootste probleem in oudere woningen omdat ons grondwater in veel gebieden hoog staat. Oudere huizen hebben vaak poreuze muren en die muren zuigen het grondwater op als een spons. Modernere woningen worden voorzien van een waterkering, maar bij oudere huizen ontbreekt deze vaak. Optrekkend vocht begint altijd aan de basis van de muur en zo kun je het dan ook herkennen. Je kunt optrekkend vocht laten oplossen door je muren te laten injecteren of alsnog een waterkering te laten plaatsen.

  • Injectie van de muren: tijdens het injecteren van je muren wordt er horizontaal een rij gaten gemaakt. In deze gaten wordt vervolgens een waterafstotende gel gespoten. Deze gel zet uit en vormt een ondoordringbare barrière tussen het grondwater en de rest van de muur. Hiervoor betaal je gemiddeld €125 per strekkende meter.
  • Een onderkapping: het is ook mogelijk om een onderkapping te laten plaatsen. Dit is een waterkering die in de muren van bestaande woningen wordt aangebracht. Er wordt eerst langs de basis van de muur een rij stenen verwijderd, hierop wordt een waterafstotend membraan geplaatst en de stenen worden weer teruggelegd. Voor deze procedure betaal je gemiddeld €130 per strekkende meter.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat doordat de gevel van een woning lek is. Dat kan zijn door ouderdom, een beschadiging of een verzakking van de fundering. Wat ook de reden, als je gevel lek is dan kun je dit op de binnenmuren zien doordat er een vochtplek ontstaat op een willekeurige plaats op de muur terwijl het buiten nat is. Doorslaand vocht los je dus op door je gevel weer waterdicht te maken en daarvoor heb je verschillende mogelijkheden.

  • Impregneren of verven: als je gevel nog in goede staat verkeert dan kun je kleine vochtproblemen oplossen door je geven waterdicht te maken met verf of een impregneermiddel. Dit kun je zelf doen of je kunt een specialist inschakelen. Besteed je het uit, dan betaal je per vierkante meter €10 voor impregneren en €20 voor verven.
  • Reparatie of renovatie: als je gevel aan vernieuwing toe is, dan zal je deze moeten laten repareren of renoveren. Dit zal bij oudere woningen vaak het geval zijn. De defecte stenen worden vervangen, je krijgt nieuwe voegen en je gevel wordt gereinigd. Voor gevelreparaties en -renovaties betaal je gemiddeld €50 per vierkante meter.
  • Nieuwe bekleding: je kunt er ook voor kiezen om nieuwe crepi op je gevel aan te laten brengen of om deze te laten bekleden met steenstrips. Je woning krijgt dan een volledige facelift en je gevel is compleet waterdicht. De kosten hiervoor liggen rond de €75 per vierkante meter. Laat je direct je muren ook isoleren dan betaal je €25 per vierkante meter extra.

Condensatievocht

Oudere woningen bevatten vaak allerlei kiertjes, gaatjes en scheurtjes waardoor deze automatisch ventileren. Er is dan ook meestal geen sprake van condensatie, tenzij je deze gaatjes dicht. Laat je je woning isoleren of de buitenkant waterdicht maken, dan kunnen de muren niet meer ademen. Zorg je niet voor een alternatieve manier waarop de lucht binnen kan circuleren, dan zal er condensatievocht ontstaan op de koude oppervlakten in huis. Je kunt de ventilatie verbeteren door de ramen regelmatig tegen elkaar open te zetten of door ventilatieroosters te plaatsen. Dit is niet duur, maar daardoor verlies je wel veel warmte. Mensen die hun woning hebben laten isoleren kiezen dan ook vaak voor een ventilatiesysteem en hiervoor betaal je gemiddeld €3000.

Andere soorten vochtproblemen

Er zijn ook andere soorten vochtproblemen waarmee je in oudere woningen te maken kunt krijgen. Hier vind je nog twee oorzaken op een rijtje.

  • Koudebruggen: koudebruggen ontstaan als je isolatiemateriaal niet goed aansluit. Hier ontstaat dan een holte waar de lucht kouder is en er dus condenswater vormt. Heb jij recentelijk je woning laten isoleren, dan is de koudebrug een fout van de isolatiespecialist en dient deze dit gratis te verhelpen. Is jouw isolatiemateriaal oud en kan het zijn gaan zakken, dan zal je opnieuw moeten isoleren of na moeten isoleren. Hiervoor betaal je gemiddeld €15 tot €30 per vierkante meter.
  • Lekkende leiding: oudere woningen hebben ook vaak oudere waterleidingen en deze kunnen op een gegeven moment hun levensduur hebben bereikt. Ook kunnen ze zijn gesprongen na een vriesperiode. Lekkende leidingen moeten worden vervangen en dit kan, als het een moeilijk te bereiken plek betreft, oplopen tot €600 per leiding.

Vergelijk offertes

Heb jij een charmante oude woning, maar helaas problemen met vocht? Dan kun je via onze vergelijkingstool hier een aantal offertes opvragen om dit te laten verhelpen. We staan alleen in contact met betrouwbare vochtbestrijders dus je woning is in goede handen.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …