Vochtplekken oplossingen én kosten!

Wanneer je vochtplekken aantreft in je plafond, vloer of muren, dan weet je dat er een probleem is. Vocht zou de woning niet binnen moeten kunnen trekken en gebeurt dit wel dan duidt dit dus op een lekkage ergens. Het is mogelijk dat er een leiding gesprongen is, maar ook water van buitenaf (grondwater en neerslag) kan in sommige gevallen het huis binnenkomen. Het is hoe dan ook belangrijk dat je hier snel wat aan doet, want vocht in huis is om vele redenen niet goed. Hier lees je over het gevaar van vochtplekken, de mogelijke oorzaken en wat je eraan kunt doen.

Waarom is vocht zo slecht?

Woningen zijn zo ontworpen dat ze ons kunnen beschermen tegen de invloeden van buitenaf. Vind je vocht dan is er dus bijna altijd sprake van een constructieve fout. Dit vocht kan ernstige schade aanrichten aan je woning en aan je gezondheid.

  • Gezondheidsklachten: in een vochtige woning is de lucht ongezond. Dit komt doordat schimmels en zwammen sporen loslaten die je inademt en doordat de luchtvochtigheid hoog is. Je kunt in een vochtig huis problemen ervaren met je ademhaling en mensen met astma ervaren dit dan ook als erger. Ook zal je je vaker misselijk voelen, zal je last krijgen van hoofdpijn en duizeligheid. Mensen met ziektes zoals artritis en reuma krijgen hier meer last van.
  • Schimmels en zwammen: vochtplekken zijn ideaal voor schimmels en zwammen en als het vocht niet kan worden weggevoerd zal je hier veel problemen mee krijgen. Deze schimmels en zwammen trekken ongedierte aan zoals knaagdieren, pissebedden en zilvervisjes, zorgen voor vlekken op de muren en zijn ongezond.
  • Houtrot: het vocht dat in je hout trekt kan daar voor rot zorgen. Hierdoor raakt het hout verzwakt en dit is vooral in je draagconstructie erg gevaarlijk. Heb je een mooie houten vloer en deze wordt nat, dan is de kans groot dat hij gaat kromtrekken.

Waar komen vochtplekken vandaan?

Vocht in huis kan komen uit verschillende bronnen. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen doorslaand vocht, optrekkend vocht, een vochtige kelder en condensatievocht.

  • Doorslaand vocht: doorslaand vocht vind je in de muren en dit is vocht dat door je gevel wordt doorgelaten als het regent of nat is buiten.
  • Optrekkend vocht: optrekkend vocht is vocht dat door je muren uit het grondwater wordt opgezogen. Dit vind je in de onderkant van je muren of in de uiterste randen van de vloer.
  • Een vochtige kelder: kelders en kruipruimtes zijn vaak nat en kil en kunnen een erg slecht klimaat hebben. Ze staan onder constante druk van het grondwater en dit kan dan ook gemakkelijk binnenkomen. Het is belangrijk voor het klimaat in huis dat het klimaat onder je woning ook gezond is. Een natte vloer en een muffe geur uit je meterkast of keldergat zijn vaak de eerste problemen die je dan merkt.
  • Condensatievocht: condensatievocht is vocht dat neerstrijkt omdat de lucht op een bepaalde plaats afkoelt. Daarom vind je het veel rondom ramen, deuren, spiegels en soms op de muren.
  • Andere oorzaken: er kunnen andere oorzaken zijn voor je vochtplekken. Zo is het mogelijk dat er een leiding is gesprongen, vooral als deze verouderd zijn of het heeft niet gevroren. Koudebruggen in je isolatiemateriaal kunnen ook voor vochtproblemen zorgen. En is je woning splinternieuw, dan is het mogelijk dat deze nog bouwvocht bevat.

De oplossingen en de kosten

De enige manier waarop je je probleem met natte plekken kunt oplossen is door te kijken naar waar het vocht vandaan komt. Soms is dit voor jezelf al duidelijk te merken, maar in andere gevallen zal een vochtbestrijdingsexpert langskomen om een inventarisatie te maken. Deze zal dan direct een plan van aanpak met je bespreken en je een offerte sturen. De onderstaande tabel geeft je een idee van de soorten vocht die er bestaan, de oplossingen die er geboden worden en de kosten die je hebt om het op te lossen. De bedragen die gegeven worden zijn gemiddeld en inclusief btw.

 

Soort vochtprobleem Mogelijke oplossingen Prijs per eenheid
Doorslaand vocht Gevel verven

Gevel opnieuw bekleden

Gevel impregneren

Gevel renoveren

€20 per vierkante meter

€75 per vierkante meter

€10 per vierkante meter

€50 per vierkante meter

Optrekkend vocht Onderkapping

Injectie van de muren

€125 per strekkende meter

€130 per strekkende meter

Vocht in de kelder Bekuiping

Drainage

€15 per vierkante meter

€3000 – €10.000 in totaal

Condensatievocht Ramen openzetten

Ventilatieroosters plaatsen

Ventilatiesysteem plaatsen

Gratis

€40 per stuk

€3000 per systeem

Koudebruggen Na isoleren

Opnieuw isoleren

€15 – €30 per vierkante meter

€15 – €30 per vierkante meter

Lekkende leiding Leiding vervangen €40 – €600 per leiding
Bouwvocht Woning ventileren

Bouwontvochter

Gratis

€200 voor een ontvochtiger

 

De schade verwijderen

Nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd is het erg belangrijk dat je de natte plekken laat opdrogen voordat je de schade gaat verhelpen. Het heeft weinig nut om over een vlek heen te schilderen als deze nog nat is. Vraag daarom aan je vochtbestrijdingsbedrijf hoe lang je moet wachten totdat je aan de slag kunt met het opruimen van de schade. Daarna kun je je muren en plafond opnieuw verven, stucen of behangen, kun je je vloeren opnieuw leggen en kun je de schimmel verwijderen. Dit zijn allemaal werkzaamheden die je kunt laten doen, maar die je ook kunt uitbesteden. Is er sprake van zwammen, dan is het beter dat je deze professioneel laat verwijderen. Deze zijn zo ongezond en hardnekkig dat het gevaarlijk is om het zelf te doen.

 

Vergelijk offertes

Als je vocht plekken hebt aangetroffen komt er dus veel op je af. De beste stap die je kunt nemen is het inschakelen van een vochtbestrijdingsbedrijf. Deze hebben de juiste meetapparatuur en kunnen je probleem correct analyseren. Als je hier onze vergelijkingstool gebruikt zal je snel een aantal offertes ontvangen en kun je de eerste stap zetten richting een droog huis.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …