Vochtprobleem door regen

Vochtprobleem door regenEen vochtprobleem door regen? Het komt tegenwoordig zeer vaak voor. Veel mensen gaan bij het ontstaan van vochtproblemen meteen op zoek naar de meest complexe oorzaken terwijl de echte basis voor het probleem zich veelal voor hun ogen ontrafelt. Een vochtprobleem door regen kan bovendien op verschillende manieren ontstaan. Een vergeten, openstaand raam kan een dergelijk probleem bijvoorbeeld reeds in de hand werken, maar dat geldt ook voor regen dat via de gevel doorslaat en zich een weg naar binnen probeert te banen. In ieder geval, heeft u eveneens te maken met een vochtprobleem door regen en wilt u deze zo efficiënt mogelijk proberen aan te pakken? Dan kan de informatie op deze pagina u daar zeker bij helpen!

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Insijpeling van regen

In eerste instantie is het belangrijk om er rekening mee te houden dat een vochtprobleem door regen op verschillende manieren kan ontstaan. Veel mensen gaan er namelijk zomaar vanuit dat dit probleem wordt veroorzaakt door doorslaand vocht, maar dat hoeft absoluut niet altijd het geval te zijn, in tegendeel. Wist u bijvoorbeeld ook dat er sprake kan zijn van insijpeling van de regen in uw woning? Dit komt vaak voor wanneer er een kelder onder het huis is terug te vinden die beschikt over een (deels) openstaand of niet correct afgesloten kelderraam. In dat geval kan er al snel een behoorlijke hoeveelheid regen binnen in de woning terechtkomen met alle gevolgen van dien. De oplossing voor dit probleem is vaak zeer eenvoudig, maar er zijn ook uitzonderingen waarvoor u aandachtig moet zijn.

Insijpelende regen die zich een weg naar binnen baant door middel van een openstaand of niet volledig correct gebouwd raam is vervelend. Gaat het gewoon om een raam die u heeft vergeten dicht te doen? Dan is er uiteraard geen probleem. Het kan echter ook voorkomen dat een raam niet correct of waterpas is geïntegreerd in de gevel waardoor deze niet volledig correct afsluit. Dat is problematischer. In dit geval zult u namelijk op zoek moeten gaan naar een mogelijkheid om dit probleem te verhelpen. U kunt er voor kiezen om het eventuele lek gewoon te dichten of u kunt de constructie van het raam aanpassen. Het spreekt voor zich dat dit laatste wel gepaard gaat met vrij aanzienlijke werkzaamheden evenals hoge kosten.

Regen dat door de gevel slaat, een vaak voorkomend probleem

In de praktijk moet het gezegd dat insijpeling van regen tegenwoordig niet zo vaak meer voorkomt. Dit komt omdat er voor elke nieuwe realisatie of verbouwing een duidelijk plan wordt opgesteld. Bovendien doen het merendeel van de mensen tegenwoordig ook een beroep op een professionele partij waardoor ze er absoluut zeker van zijn dat de vereiste werkzaamheden op correcte wijze worden uitgevoerd. Hoe kan het dan echter dat vochtproblemen die worden veroorzaakt door regen toch nog steeds vrij vaak de kop opsteken? Zeer eenvoudig, omdat er ook sprake kan zijn van doorslaand vocht.

We onderschatten vaak aan welke intense grillen onze woning wordt blootgesteld. Dit geldt misschien nog wel het meest van allemaal voor de voorgevel van ons huis. Ze moet alle extremen van temperaturen (van vrieskou tot intense hitte) kunnen weerstaan, maar daarnaast krijgt ze ook regelmatig een flinke dosis wind te verdragen die tegen de gevel aanslaat en wat dan nog te denken van de diverse vormen van neerslag? Al deze verschillende invloeden kunnen er voor zorgen dat de constructie van de gevel door de jaren heen wordt aangetast. Dit lijkt op het eerste zicht vooral op visueel vlak zeer vervelend, maar het brengt ook verschillende praktische nadelen met zich mee.

Het ontstaan van doorslaand vocht

Doorslaand vocht is in principe altijd regen dat zich weet te manifesteren op de gevel. Beschadigde voegen of stenen zorgen er voor dat het vocht door kan trekken tot in de gevel waar het voor aanzienlijke problemen kan zorgen. Om er voor te zorgen dat doorslaand vocht in uw huis geen schijn van kans maakt zijn er verschillende zaken die u kunt ondernemen. In eerste instantie is het vooral van belang om er aandachtig voor te zijn dat uw gevel geen sporen van schade vertoont. Is dat wel het geval? Dan moeten deze meteen in de kern worden aangepakt. Kies er bij beschadigde voegen voor om het voegwerk uit te slijpen en voeg de gevel volledig opnieuw. Vooraleer u dit doet is het uiteraard wel belangrijk dat ook mogelijke beschadigde stenen eerst worden verwijderd.

Impregneer uw gevel niet zomaar!

Het gebeurt bijzonder vaak dat mensen er zonder er eigenlijk goed over na te denken voor kiezen om hun gevel te impregneren. Het impregneren van de gevel is inderdaad interessant om vochtproblemen door doorslaande regen aan te pakken, maar dan moet de gevel wel in goede staat verkeren. Hier knelt nu net veelal het schoentje. Vaak wordt er namelijk zomaar voor gekozen om de gevel van een impregneerlaag te voorzien zonder dat deze eerst wordt hersteld. Dat heeft echt geen enkele zin. De impregneerlaag zal zich immers niet goed kunnen hechten en bovendien blijven er kleine spleten of barsten bestaan waar het vocht zich een weg doorheen naar binnen kan banen. Ondanks het feit dat het laten impregneren van een gevel zeker interessant is om een vochtprobleem door regen tegen te gaan moet het gezegd dat deze in eerste instantie zal moeten worden hersteld.

Kosten bij vochtprobleem door regen

De kostprijs welke u zult moeten betalen voor het (laten) verhelpen van een vochtprobleem door regen is altijd afhankelijk van situatie tot situatie. Dit komt omdat het sluiten van een openstaand raam uiteraard heel wat goedkoper is dan het laten herstellen en impregneren van de gevel. Heeft u te maken met een vochtprobleem door regen welke wordt veroorzaakt door een gevel die in slechte staat verkeert? In dat geval zou u er zelfs ook voor kunnen kiezen om een compleet nieuwe gevelbekleding te laten realiseren. De kosten hiervan zijn uiteraard afhankelijk van het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. Let op, vooraleer er een nieuwe gevelbekleding kan worden aangebracht dient er in eerste instantie een vergunning te worden aangevraagd. Anders kan het stadsbestuur wel eens behoorlijk moeilijk gaan doen.

Type kost bij vochtprobleem door regen Gemiddelde kostprijs
Impregneren van de gevel Tussen 9 & 13 euro per vierkante meter
Voorzien van nieuwe gevelbekleding Tussen 50 & 250 euro per vierkante meter

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …