Vochtwering

Als je vocht aantreft in je muren, je plafond of je vloer dan is dit vaak een teken van een lekkage. Of dit nu de muren zijn die lekken, een leiding of een lekkage in de kelder, het probleem zal moeten worden opgelost. Je kunt natuurlijk besluiten het te negeren, vooral als het zich ergens bevindt waar je het niet direct ziet, maar vochtproblemen lossen zichzelf bijna nooit op. In tegendeel, ze zullen juist erger worden. Hoe sneller je erbij bent, hoe minder de schade en hoe minder je betaalt om dit te verhelpen. Tijd dus om te denken aan vochtwering. Hier vind je informatie over de verschillende vochtbestrijdingsmethoden die je tot je beschikking hebt en de bijbehorende kosten.

Inhoud

De kosten

Allereerst de kosten. Het type vochtwering dat je kiest is voornamelijk afhankelijk van de oorzaak van het vocht. De onderstaande tabel geeft goed weer wat de mogelijkheden zijn bij verschillende soorten vochtproblemen, inclusief de bijbehorende gemiddelde prijzen. Hierin zit de btw al verrekend. Houd er ook rekening mee dat je in sommige gevallen in België in aanmerking kunt komen voor een premie als je vochtweringswerkzaamheden laat uitvoeren.

Soort vochtprobleem Mogelijke oplossingen Prijs per eenheid
Doorslaand vocht Gevel verven

Gevel opnieuw bekleden

Gevel impregneren

Gevel renoveren

€20 per vierkante meter

€75 per vierkante meter

€10 per vierkante meter

€50 per vierkante meter

Optrekkend vocht Onderkapping

Injectie van de muren

€125 per strekkende meter

€130 per strekkende meter

Vocht in de kelder Bekuiping

Drainage

€15 per vierkante meter

€3000 – €10.000 in totaal

Condensatievocht Ramen openzetten

Ventilatieroosters plaatsen

Ventilatiesysteem plaatsen

Gratis

€40 per stuk

€3000 per systeem

Koudebruggen Na isoleren

Opnieuw isoleren

€15 – €30 per vierkante meter

€15 – €30 per vierkante meter

Lekkende leiding Leiding vervangen €40 – €600 per leiding
Bouwvocht Woning ventileren

Bouwontvochter

Gratis

€200 voor een ontvochtiger

Gevelwerken

Een lekke gevel is een erg veel voorkomende oorzaak voor natte plekken op de muren. Deze natte plekken kunnen dan op verschillende plaatsen op de muren ontstaan en groeien als het nat is buiten. Vocht dat via de gevel naar binnen komt wordt ook wel doorslaand vocht genoemd en dit kan alleen worden opgelost door de gevel waterdicht te maken. Dit kun je zelf doen door de gevel te verven of impregneren, maar vaker is er sprake van beschadigingen die dan eerst moeten worden gerepareerd. Een gevelrenovatie of het opnieuw laten bekleden van je gevel zijn dan de beste opties die je hebt. Eventueel kun je deze dan direct ook laten isoleren voor €25 per vierkante meter extra.

Onderkapping of injectie

Oudere woningen zijn vaak nog niet uitgerust met een waterkering. Hierdoor kan het gebeuren dat de muren die in direct contact staan met het grondwater dit opzuigen als een spons. Je ziet dit type vocht, optrekkend vocht genoemd, dan ook het eerste aan de basis van je muren of aan de randen van je vloeren. Je kunt dan besluiten om je muren te laten onderkappen en een waterafstotend membraan aan te brengen of je kunt ze laten injecteren met een vochtafstotende gel. Beide vormen dan een ondoordringbare barrière tussen het grondwater en de rest van je muur.

Kelderwerken

Omdat kelders zich vaak in de grond bevinden staat ze constant onder druk van het grondwater. Dit kan leiden tot lekkages via de muren of de vloer, vooral als deze al wat ouder zijn en gebreken beginnen te vertonen. Een natte kelder zal een hoge luchtvochtigheid laten zien waardoor er ook veel condensatie zal plaatsvinden. Een gebrek aan ventilatie heeft dan het gevolg dat het water niet kan worden weggevoerd en dat er schimmels ontstaan. Lekkages in de kelder kun je oplossen door je muren en je vloer volledig waterdicht te maken. Dit wordt ook wel een bekuiping genoemd en wordt gedaan met een waterafstotende cementpleister. Is het vochtprobleem te groot, dan is er een drainage nodig. Dit is een systeem dat het water opvangt en met een pomp afvoert naar bijvoorbeeld de riolering.

Ventilatie

Een slechte ventilatie is vaak de oorzaak van vele vochtproblemen en condensatie is hier een goede aanduiding van. Tref je veel water aan rondom je ramen, spiegels en soms ook op de muren, dan kan het helpen om de lucht in je woning regelmatig even te verversen. Condensatie is regelmatig het gevolg van isolatiewerkzaamheden, omdat de muren daarna niet meer kunnen ademen. Het water dat constant de lucht in wordt gebracht doordat we ademen, koken of de badkamer gebruiken kan dan niet meer worden afgevoerd. Koelt de lucht af, dan zal het dit water loslaten en zal het neerstrijken op de koude oppervlakten in je woning. Problemen met condensatie zijn gemakkelijk op te lossen door de ventilatie in huis te verbeteren. Dat doe je door de ramen open te zetten, door ventilatieroosters te laten plaatsen of door een ventilatiesysteem aan te laten leggen.

Koudebruggen

Koudebruggen ontstaan als er een probleem is met je isolatie. Sluit het materiaal niet goed aan, bijvoorbeeld doordat er een fout is opgetreden bij het aanbrengen van het materiaal of wanneer dit verzakt is, dan zal de lucht daar afkoelen en zal er condens vormen. Dit condenswater kan dan je muren intrekken en daar problemen met vocht opleveren. Je kunt koudebruggen alleen verhelpen door het isolatiemateriaal opnieuw te laten aanbrengen of door je muren na te isoleren.

Lekkende leiding en bouwvocht

Een lekkende leiding dient vervangen te worden. De prijs die je betaalt voor deze werkzaamheden is voornamelijk afhankelijk van hoe gemakkelijk het is om het lek te vinden. Bouwvocht is normaal in nieuwe woningen. Deze kunnen wel 3000 tot 5000 liter water bevatten. Het is dan ook noodzakelijk dat je je nieuwbouwwoning eerst laat uitdrogen voordat je kunt gaan behangen of verven.

Vergelijk offertes

Het ene vochtprobleem is gemakkelijker op de lossen dan anderen. Het juiste type vochtwering voor jou zal door een specialist moeten worden bepaald. Schakel daarom nu onze hulp in, gebruik de vergelijkingstool en je kunt snel in contact komen met betrouwbare vochtbestrijders uit jouw omgeving.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …