De kruipkelder waterdicht maken

kruipkelder waterdicht makenVocht in de kruipruimte of kruipkelder kan meerdere oorzaken hebben. Afhankelijk van de oorzaak zijn er dan ook verschillende oplossingen om de kruipruimte of kruipkelder waterdicht te maken. De meest voor de hand liggende oplossing is opstijgend vocht (grondwater) dat in contact staat met de vloer. Wanneer materialen niet voldoende vochtwerend zijn en de druk van het opstijgend vocht hoog genoeg is kan er vocht in de kruipruimte ontstaan. Vocht in deze ruimte kan leiden tot schade aan de bouwstructuur, schimmels, ongedierte en een hoge luchtvochtigheid in huis. Laat bij terugkerende problemen altijd een vochtbestrijder naar het probleem kijken.

*Tip:
Door gratis en vrijblijvend offertes te ontvangen van lokale kelderdichting bedrijven kunt u tot 40% besparen op de prijs. Gebruik onze vergelijkingsdienst om snel de beste deal te vinden.

Inhoud

De kruipruimte waterdicht maken met bekuiping

De kruipkelder of kruipruimte waterdicht maken kan gebeuren via kelderdichting (ook wel bekuiping genoemd). Hierbij wordt er een nieuwe vochtwerende laag over de wanden en de vloer gemetseld. Het opstijgend vocht dringt hierdoor niet meer de kruipruimte binnen waardoor deze droog blijft. Verder zullen eventuele scheuren en barsten goed moeten worden opgevuld. Gaat het om zeer beperkte vochtproblemen dan kunt u dit in sommige gevallen zelf doen.

Wand en vloerdrainage tegen opstijgend vocht

Vochtproblemen hoeven niet altijd bij de kern worden opgelost. In sommige gevallen is het afvoeren van het overmatige vocht voldoende. De wanden en vloeren worden voorzien van een drainage membraan waarover een nieuwe wand en vloer worden geplaatst. Het membraan leidt het opgezogen vocht naar een centrale plek waar het water kan worden afgevoerd via een waterpomp. De kruipruimte waterdicht maken is hierdoor niet geheel nodig. Door de correcte afvoer van vocht zullen er zich namelijk geen vochtproblemen voordoen.

Ventilatie: afvoeren van condensvocht

Een opvallend groot deel van de kruipruimtes is niet voorzien van goede ventilatie. Dit betekent dat mogelijke condens die ontstaat in de kruipruimte niet op een goede manier kan ontsnappen. Het vocht kan dan in de wanden en vloer van de kruipruimte komen te zitten waardoor er vochtproblemen ontstaan. Samen met een ervaren vochtbestrijder kan er worden gekeken naar de mogelijkheid voor een betere ventilatie.

Lekdetectie in de kruipkelder

Het is niet ongewoon dat er leidingen lopen in uw kruipkelder. Staat hier ineens een laag water in dan kan het zien dat er een lek in één van de leidingen is gekomen. Probeer eerst zelf te achterhalen of er sprake is van een lek of dat er sprake is van opstijgend vocht. Een vochtbestrijding bedrijf zal namelijk meer in rekening brengen dan een loodgieter.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …